dinsdag, maart 21, 2006

Zonsondergang

De zon gaat onder...
Onzin! Zij
-Ja, zij, zon schijnt-
Verstopt zich
Achter de aard
Haar eigen

De wereld draait
Om haar
Niet andersom

Tenslotte
loopt de man
onder de zon
zijn ondergang
tegemoet.

Afgelopen

Hoe je geen
Gedag
Zei
Dat je
Terugzweeg
Wat ik
Terugkreeg

En niet

Vragen
Wie er
Bang
Was

Of gelijk
Heeft
Dat
Alles
Is

Niet
Langer
Van belang.

Waar boswachters op wachten (golden oldie)

Als je weet waar boswachters op wachten
Als je weet hoe vol de zee
hoe wit het strand
hoe blauw de hemel,

Verbergen flarden mist niet meer
(Zonsondergang de zon niet meer
Mijn regenscherm de wind niet meer
De bomenrij het bos niet meer)

Dat achter elke berg er nog een is;
Onder elke steen er nog een is;
Na elke fout er nog een is;

Dan deert me zelfs de wind niet meer
De zon, de zee het zand niet meer
Als zelfs het ruizen van het riet
Het leed niet verder kan verzachten

Weet je waar boswachters op wachten.

donderdag, maart 16, 2006

Zwanezang (hoe ik dichter werd)

In het water
Uit m'n kraan
Zwemt een zwaan
Langzaam wordt het

Later;
Wat
Wisten wij veel

In het struweel
Vinden we nesten
Hij zingt als gebekt
Zij zacht als fluweel

Zingt het uit

Ontbinding

De aanvang
Het eerste
Afscheid.

Het einde
Het eindelijk
Lijken.

Steeds scheiden
Aansluitend
Uiteengaan:

Leven
Is langzaam
Doodgaan;

Verscheiden
Uiteindelijk
Blijven.

Spiegel

Een
Ambigu
Individu

Lucht. Glas. Water

Ik
Door zicht
Weerkaatst

dinsdag, maart 07, 2006

Open brief

Beste Liefde van m’n leven,

Waar blijf je? Wordt het niet zo langzamerhand eens tijd? Ik ben ook al zevenentwintig, moet je weten.

Ik vind dat je beslist tekortschiet in deze…
Het is natuurlijk goed mogelijk dat je wat verlegen bent. Dat mijn Liefde van m’n leven verlegen is, klinkt alleszins plausibel. Per slot van rekening heb ik ook maar een klein hartje.

Het helpt alleen niet. Verlegen zijn, bedoel ik.
Aangezien we elkaar toch ééns moeten tegenkomen is enige dapperheid aan jouw kant wel vereist. Mocht je echt zo verlegen zijn dan zijn we elkaar wellicht al eens tegengekomen. Wellicht meer dan eens. Alleen heb je bij die gelegenheid (of –heden) verzuimd jezelf bekend te maken.

Iets in de trant van ‘Hé daar, wist je wel dat ik de Liefde van je leven ben?’ had beslist geholpen. Je had me natuurlijk ook meteen bij de schouders kunnen vatten, me diep in de ogen kunnen kijken en je lippen tot vlakbij de mijne kunnen brengen. Maar laten we wel wezen: Daar ben je veel te verlegen voor.

Bovendien leiden zulke acties bijna altijd tot misverstanden. Er zijn er namelijk geweest die mij bij de schouders vatten. Verschillende zelfs. Een aantal keek me daarbij diep in de ogen. Een enkeling kuste me zelfs. Je zult het, als je er bij was, met lede ogen hebben aangezien. Met lede ogen die niet diep in de mijne keken. Had iets gezegd, zachtjes gekucht op zijn minst. Had voor even niet ingehouden. Al was het maar om misverstanden te voorkomen.

Misverstanden liggen altijd op de loer namelijk. Net als jij eigenlijk, en net als jij spelen ze de vermoorde onschuld. Tot het te laat is. Ik hoop dat jij dat niet zult doen. Of er in elk geval op tijd mee ophoudt. Onschuldig hoef je niet te wezen. Al zou het fijn zijn als je niet persé schuldig bent ergens aan. Behalve aan het mij intens gelukkig maken, dat is toegestaan. Vermoord heb ik je liever ook niet. Ik heb al lang genoeg moeten wachten en lijken zijn koud en hebben de neiging te gaan stinken.

Jij stinkt niet. Je ruikt naar een luchtje en naar vrouw. Maar ik dwaal af. Voorstelbaar, want de geur van vrouw met een luchtje is iets om heerlijk bij af te dwalen. Maar omdat één van ons steeds afdwaalt voor ze zich bekend maakt, moet de ander bij de les blijven. Stel je voor dat ik, al mijmerend over lekker ruikende dingen, je nauwelijks verstaanbaar gemompelde Liefdesverklaring over het hoofd zie. Vooropgesteld dat je gemompel kunt zien. Dat zou wat zijn! Daar is geen van ons bij geholpen natuurlijk. En wie weet is het al gebeurd.

Je zou er moedeloos van worden. Misschien ben je dat ook. Houd moed! Als Liefde van mijn leven moet je enig optimisme betrachten namelijk. Je moet over enige vasthoudendheid beschikken. Het is in de liefde tenslotte zaak elkaar zoveel mogelijk aan te vullen. Ik ben geen ‘het-glas-is-halfvol’-iemand zoals je weet. Ik zie soms enkel lege flessen. En ik geef graag op. Het lijkt wel eens of falen mij meer voldoening schenkt dan succes hebben. Alleen voor de Liefde van m’n leven wil ik me nog wel enige moeite getroosten. Voorwaarde is wel dat je me helpt je te herkennen.

Want laat ik eerlijk zijn: Ik herken je niet. Tot nu toe niet tenminste. Bij lippen die niet gesloten bleven, heb ik vaak gedacht: Ha, daar zijn ze. Zijn wie? Zijn de lippen van de Liefde van mijn leven! Ze waren immers zacht, ietwat vochtig en stonden in hetzelfde gezicht als twee stralende ogen. “Dat gaat goed”, dacht ik dan meestal.

Over andere geboden openingen zal ik je de details maar besparen. Ik kan me voorstellen dat de Liefde van m’n leven daar niet op zit te wachten. Hoewel ik hoop dat mijn geschiedenis je interesseert, en je over mijn details hetzelfde denkt, kan ik niet van je verwachten dat je alles over me wilt weten. Er is al een hoop dat ik vergeten ben dus dat kom je van mij niet te weten. Sommige dingen zijn, zelfs voor jou, de Liefde van m’n leven, domweg niet interessant. En er zijn beslist dingen die je niet wilt weten, geloof me.

Samengevat waren er die mij deden geloven dat zij de Liefde van m’n leven waren. Alleen bleken hun argumenten voor het tegendeel na verloop van tijd gewoonweg sterker. In dat opzicht moet je ze dankbaar wezen. Ze staafden jouw mening dat ze niet de Liefde van m’n leven zijn. Dat ben jij.

Er zijn er ook geweest die in MIJ de liefde van HUN leven zagen. Dat is waar. Tenminste, daar zijn sterke aanwijzingen voor. Sommigen uitten dat zoals hierboven beschreven, en deels weggelaten. Zij kwamen vroeg of laat tot inkeer. Anderen zullen steeds hun mond gesloten hebben gehouden. Hun lippen bijeen. Die laatste groep moet beseffen dat ik niet de Liefde van hun leven ben.

De Liefde van hun leven had ze bij de schouders gevat, ze diep in de ogen gekeken en zijn lippen dichtbij de hunne gebracht. Waarschijnlijk hadden ze dan hun mond wel opengetrokken. Op mij kunnen ze blijven wachten, maar dat zou ik ze niet willen aanraden. Wachten is een nogal onaangename manier om de tijd door te komen tenslotte. Ik weet dat vrij zeker.

Hoe dan ook was ik niet de Liefde van hun leven. Dat is maar goed ook trouwens, want dan zouden ze me moeten delen. Met elkaar. En met jou. En jij wilt me niet delen. Jij wilt me helemaal voor jezelf. Alleen je durft het niet te zeggen.

Programma in de Stemtijd

Lieve lezer dezes,

Ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen en als vuile knipoog naar de Stemwijzer presenteert Noten bij deze met gepaste trots haar eigen politiek enigst kindje:

*** DE STEM WIJZER ***
(speciaal voor de hedendaagse taalconsument die, intellectueel evenzeer als analfabeet, niet meer in staat lijkt woorden van meer dan twee lettergrepen te verwerken)

NB U als lezer bent m.i. in te delen in een drietal categorieen:
1) U moet nog gaan stemmen en bent in hoge mate informatiebehoeftig.
2) U heeft al gestemd maar heeft er een onprettig gevoel aan overgehouden en wilt hier bepalen of uw keuze inderdaad achteraf bezien als betreurenswaardig moet worden beschouwd.
3) U gaat helemaal niet stemmen en vindt zich in die keuze door het hier gedebiteerde bevestigd ofwel doordat u een lage dunk heeft van stemmers in het algemeen ofwel doordat u een lage dunk heeft van politici in het algemeen ofwel omdat stemmen vrij lastig is omdat er in de regel (te)veel polysyllabische woorden aan te pas komen.

Op de testvragen zijn (opnieuw) drie antwoorden mogelijk:
1) Ja, inderdaad
2) Neen, dat klopt niet
3) Misschien/weet niet/begrijp de vraag niet/wat betekenen al die lange woorden?

Aldus, gedegen voorbereid, kunt u aan de slag!

STEM WIJZER
A) Het milieu is voor mij belangrijk omdat ik vind dat ook mijn (klein)kinderen recht hebben op een plek om hun hond uit te laten en hun auto te parkeren.
B) Ik stem op de PvdA omdat ik het eens ben met de meeste VVD-standpunten maar mezelf graag op feestjes e.d. als 'links' wil profileren.
C) De stemcomputer is een goede ontwikkeling omdat het nog geen eenvoudige opgave is met een stomp stompje rood potlood binnen het cirkeltje te blijven.
D) Marokkanen, Turken en andere Noord-Afrikanen zijn de voornaamste schuldigen aan de zich voortslepende recessie, de files en het broeikaseffect (en daarmee de kwakkelwinter en het vooralsnog uitblijven van natuurijs deze jaargang).
E) Het doelbewust mogen beledigen van iemands profeet is een integraal onderdeel van ons West-Europees normen-en-waarden-stelsel.
F) Schiphol moet verder uitbreiden want er zijn nog reizigers die in andere Europese hoofdsteden overstappen en er zijn sommige plekken in Amsterdam waar je soms zeker 10 minuten geen enkel vliegtuig hoort of ziet.
G) Ik stem op de PvdA omdat preventie belangrijker is dan handhaving (sommige buurthuizen zijn nog open), het onderwijs voor mij belangrijk is (er zijn nog steeds studenten die hun collegegeld kunnen betalen) en sociale woningbouw een verworvenheid is (leegstaande kantoorpanden zijn te prefereren boven betaalbare huizen).
H) Het blow-verbod op het Mercatorplein geeft mij een veiliger gevoel op straat omdat allochtone jongeren die stoned zijn (i.t.t. autochtone drinkers) daar agressief en vernielzuchtig van worden.
I) Preventief fouilleren zorgt ervoor dat buitenlanders zich gewaardeerd onderdeel van onze samenleving voelen.
J) Ik houd van suggestieve vragen omdat ik mij liever bevestigd zie in mijn reeds ingenomen standpunt dan dat ik daar ook nog 'es over moet gaan zitten nadenken.

Succes!

zaterdag, maart 04, 2006

Deinen

Over haar schuivende
duin
met schuimen-
de koppen
rollen-
de golven
verzwolgen
mijn duim;
komt

schokkend tot stilstand.

Onderwereld

Kijk om
je
heen gaan
uiteen

Kijkcijfers

Gewonen
bewonen
de wolken
bevolken

Het beeld van
verbeelding
gespeend:
de T.V.

Verveeld tot
de vezels
verkleed als
en balkend

Als ezels
meesmuilende
wezens;
klapvee.

Ze komen
en nemen
de auto;
een foto

Bewogen
emoties
gespeeld:
ons O.V.

Ze laten
en hangen
de hond en
de beest

Uit en thuis
nemen we
er nog eentje
teveel.