maandag, juni 11, 2007

Afrika 2006

Eerste dag

Lieve Wietske,

dit is de eerste zin.
Ik had er heel lang over kunnen doen die eerste zin, maar dat is zinloos natuurlijk. Helemáál geen zin kan natuurlijk ook niet. Dus dit is 'm.

Dit is trouwens, ik geloof niet dat jullie al voorgesteld zijn, mijn handschrift. Laat ik er bij zeggen dat ik links, en nog aan 't worden ben. Ik heb één uur geslapen bovendien. Dat laatste is jammer, want slapen is erg fijn.

Bovendien schrijf ik dit nu, op een knie, terwijl we voor hetzelfde geld in een taxiënd vliegtuig hadden kunnen zitten. Eigenlijk was dat op dit tijdstip ook de bedoeling. Alleen betekent het feit dat jij op tijd op het vliegveld bent, helaas niet automatisch dat datzelfde voor het vliegtuig geldt. Jij is hier ik, wé zelfs.

Hoe dan ook hoop ik dat jullie het een beetje kunnen vinden met elkaar, jij en m'n handschrift. Mocht het eerst wat stroef lopen, bedenk dan dat je niet altijd op m'n knie zult liggen. Ook meer slaap doet handschriften goed. Je hoeft niet met m'n handschrift te kunnen lezen en schrijven. Dat laatste kost mij ook nog altijd moeite. Kunnen lezen volstaat.

Zo, de kop is eraf. Zo voelt het althans. Ik twijfel een beetje of ik nu verder zal gaan lezen over de teloorgang van een Siciliaanse dynastie of me weer over zal geven aan het doelloos dromen over niets in het bijzonder. Over anderhalf uur boarden. Ik vermoed het laatste...


...Tweeduizend mijl tot Mombassa. Dra komt de Nijl in zicht. Nog bijna 4 uur. Knie is nu klaptafel, wachtbankje vliegtuigstoel. Handschrift... hetzelfde. Kleur van onze visumaanvraag gelijk aan jouw kaft. Het kan verkeren. Inmiddels vliegen we aan de andere kant van de Nijl, boven Sudan.

Mocht iemand je ooit vragen hoe Sudan er van boven uit ziet (je weet maar nooit), dan kun je op mijn gezag daarop antwoorden: roodbruin. Verder hangen er nu een hoop wolken boven, misschien stoomwolkjes afkomstig van alle boze mensen die er rondlopen daar beneden.

In Egypte is het zand wat geler. Het bovenaanzicht van een woestijn is niet veel soeps, of dat juist alleen maar. Op naar de evenaar!

zie verder de mijmeringen