dinsdag, maart 07, 2006

Programma in de Stemtijd

Lieve lezer dezes,

Ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen en als vuile knipoog naar de Stemwijzer presenteert Noten bij deze met gepaste trots haar eigen politiek enigst kindje:

*** DE STEM WIJZER ***
(speciaal voor de hedendaagse taalconsument die, intellectueel evenzeer als analfabeet, niet meer in staat lijkt woorden van meer dan twee lettergrepen te verwerken)

NB U als lezer bent m.i. in te delen in een drietal categorieen:
1) U moet nog gaan stemmen en bent in hoge mate informatiebehoeftig.
2) U heeft al gestemd maar heeft er een onprettig gevoel aan overgehouden en wilt hier bepalen of uw keuze inderdaad achteraf bezien als betreurenswaardig moet worden beschouwd.
3) U gaat helemaal niet stemmen en vindt zich in die keuze door het hier gedebiteerde bevestigd ofwel doordat u een lage dunk heeft van stemmers in het algemeen ofwel doordat u een lage dunk heeft van politici in het algemeen ofwel omdat stemmen vrij lastig is omdat er in de regel (te)veel polysyllabische woorden aan te pas komen.

Op de testvragen zijn (opnieuw) drie antwoorden mogelijk:
1) Ja, inderdaad
2) Neen, dat klopt niet
3) Misschien/weet niet/begrijp de vraag niet/wat betekenen al die lange woorden?

Aldus, gedegen voorbereid, kunt u aan de slag!

STEM WIJZER
A) Het milieu is voor mij belangrijk omdat ik vind dat ook mijn (klein)kinderen recht hebben op een plek om hun hond uit te laten en hun auto te parkeren.
B) Ik stem op de PvdA omdat ik het eens ben met de meeste VVD-standpunten maar mezelf graag op feestjes e.d. als 'links' wil profileren.
C) De stemcomputer is een goede ontwikkeling omdat het nog geen eenvoudige opgave is met een stomp stompje rood potlood binnen het cirkeltje te blijven.
D) Marokkanen, Turken en andere Noord-Afrikanen zijn de voornaamste schuldigen aan de zich voortslepende recessie, de files en het broeikaseffect (en daarmee de kwakkelwinter en het vooralsnog uitblijven van natuurijs deze jaargang).
E) Het doelbewust mogen beledigen van iemands profeet is een integraal onderdeel van ons West-Europees normen-en-waarden-stelsel.
F) Schiphol moet verder uitbreiden want er zijn nog reizigers die in andere Europese hoofdsteden overstappen en er zijn sommige plekken in Amsterdam waar je soms zeker 10 minuten geen enkel vliegtuig hoort of ziet.
G) Ik stem op de PvdA omdat preventie belangrijker is dan handhaving (sommige buurthuizen zijn nog open), het onderwijs voor mij belangrijk is (er zijn nog steeds studenten die hun collegegeld kunnen betalen) en sociale woningbouw een verworvenheid is (leegstaande kantoorpanden zijn te prefereren boven betaalbare huizen).
H) Het blow-verbod op het Mercatorplein geeft mij een veiliger gevoel op straat omdat allochtone jongeren die stoned zijn (i.t.t. autochtone drinkers) daar agressief en vernielzuchtig van worden.
I) Preventief fouilleren zorgt ervoor dat buitenlanders zich gewaardeerd onderdeel van onze samenleving voelen.
J) Ik houd van suggestieve vragen omdat ik mij liever bevestigd zie in mijn reeds ingenomen standpunt dan dat ik daar ook nog 'es over moet gaan zitten nadenken.

Succes!

9 Mijmeringen:

Anonymous Anoniem zei...

Ik heb groen links gestemd. Niet omdat ik daar goede redenen voor heb, maar omddat er gisteravond een jongen op een fietsje met een groenlinks vlag voor mijn voeten langs sjeesde. Ik vond het zo aandoenlijk dat ik dacht; waar ook niet?

3/07/2006 8:04 p.m.  
Blogger Vincent zei...

Beste Ano,

Het 'nee' antwoorden op alle hier gegeven vragen had in hetzelfde stemadvies geresulteerd ;-)

Dit is wel een betere reden natuurlijk. Volgend jaar zal de Stem Wijzer dan ook een vraag over aandoenlijke jochies op fietsen bevatten :D

V.

ps Hoewel stemmen (meestal) met behoud van anonimiteit kan, genieten alhier van een naam voorziene respondenten toch de voorkeur boven identiteitslozen...

3/07/2006 8:18 p.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Maar ik zag de volgende dag ook een fietsertje met een SP vlag naarstig vaart maken over het Leidseplein. En daar was ik minder van gecharmeerd. Hoe komt dat toch? Was het het tijdstip? De lokatie? De vlag? Het model fiets? Zijn uitdrukking? Wat een ingewikkelde mengelmoes van factoren bepaalt toch het stemgedrag van een besluitloze burger

3/08/2006 9:09 p.m.  
Blogger Vincent zei...

Jammer genoeg heeft de grote meute anoniempjes OFwel bewonderend toegekeken hoe Wouter Bos keurig rechtdoor fietsend langskwam (terwijl 'ie gewoon liever niet links- of rechtsaf slaat) OFwel zijn stemkeuze op een niet fiets-gerelateerd misverstand gebaseerd. :(

V.

ps (n.a.v. de vele debatten de laatste tijd, m.n. de 'lijsttrekkers'-aflevering van gisteravond) Je moet maar een 'kiezer' zijn zeg! Waar die niet allemaal voor misbruikt worden door de 'heren'... Hoewel ik strikt genomen als iemand die gestemd heeft tot het gewraakte electoraat behoor, resulteert het mezelf als 'kiezer' beschouwen in het gevoel dat ik Rob Oudkerk op bezoek heb gehad :S

pps Aan degenen die inderdaad op de sinds kort tot Partij van de Allochtonen herdoopte bende oplichters gestemd heeft twee adviezen:
1) Neem m.n. vragen B en G nog eens aandachtig door en
2) Stem (over veertien maanden) Wijzer! :D

3/09/2006 1:34 a.m.  
Blogger Sauwelios zei...

Wat vraag B betreft vind ik het juist prettig dat de PvdA een in theorie linkse partij is, die in de praktijk centrumrechts is (volgens mij is dit noodzakelijk, omdat de realiteit zich nou eenmaal niet met idealisme verhoudt: getuige de Sovjetunie). Ik heb dan ook op ze gestemd, ironisch genoeg naar aanleiding van de stemwijzer, maar in wezen omdat ik er een goed gevoel over had. Meer dan de Stemwijzer invullen had ik voor deze verkiezingen sowieso niet over (ik, die me normaalgesproken met filosofische/kosmische vraagstukken bezig hou, moet wel een heel sterke leesbril opzetten om me op zoiets kleins, iets zo dichts bij, te kunnen focusen - dit doet pijn aan mijn geestesoog). Voor de iets grootschaligere landelijke verkiezingen zal ik te zijner tijd de desbetreffende Stemwijzer nog eens invullen; hoewel ik al een idee heb, waarop ik wil stemmen.

3/10/2006 9:57 p.m.  
Blogger Vincent zei...

Ik geloof niet dat wat in de Sovjetunie gebeurd is, getuigt van een linkse ideologie, eigenlijk ueberhaupt van een ideologie.

Dit gezegd hebbende, zijn mijn voornaamste bezwaren tegen de PvdA eigenlijk dezelfde als die tegen het Sovjet-regime: Het onder een 'rode' vlag voeren van niet al te fris beleid. Uiteraard heeft de PvdA minder doden op zijn conto staan maar het principe is hetzelfde.

Zeker sinds de beroemde uitspraak van Kok over het door de PvdA 'afschudden' van haar 'ideologische veren' 'staat' diezelfde partij afwisselend voor 'beleid' dat lijnrecht tegenover de partijbeginselen staat en voor existentiële twijfel.

En hoewel ik me in existentiële twijfel opzich wel herken is dat niet wat ik van door mij verkozen politici verwacht...

Het verbazende is dat de achterban van de PvdA de partij blijft steunen terwijl deze een aanzienlijk aandeel heeft in de ellende die de achterban noodt op haar te stemmen...

Maar goed, 'de (eerder aangehaalde) kiezer' beschikt helaas doorgaans niet over zaken als verstand of een lange-termijn geheugen, iets wat gedeeltelijk te wijten is aan de nog immer deplorabeler wordende toestand waarin ons onderwijs verkeert, hetgeen op zijn beurt weer zeker niet in de laatste plaats te wijten is aan... De PvdA.

Stem Wijzer!

V.

3/11/2006 6:05 p.m.  
Anonymous Anoniem zei...

"Het onder een 'rode' vlag voeren van niet al te fris beleid. Uiteraard heeft de PvdA minder doden op zijn conto staan maar het principe is hetzelfde."

Wat is dit principe dan volgens jou?

Ik denk sowieso dat politiek in de regel niet al te fris is, omdat het een aangelegenheid is van een grote groep mensen.

Ik vraag me dan ook af wat je bedoelt met "fris". Is links fris? Is rechts onfris?

Heb je zelf een "wijzer" alternatief?

3/12/2006 12:46 a.m.  
Blogger Vincent zei...

Nja, kijk: De Sovjetunie heeft het communisme als 'achterliggende gedachte'. Bij de PvdA is dit het socialisme. Grondslag voor beide ismen is het 'opkomen voor de zwakkeren', het voorkOmen van uitbuiting van mensen die geen hol te zeggen hebben door mensen die (te)veel te zeggen hebben. Dit is wat ik de 'rode vlag' noemde.

Ik denk dat het idee dat het mogelijk of zelfs zinvol is 'het volk te verheffen' inmiddels door de realiteit is ingehaald. Wel lijkt het me zinvol als het 'volk' niet actief armer en dommer gemaakt wordt, als de genoemde 'uitbuiting' niet van staatswege gesubsidieerd wordt. Als niet de mensen met een tweede huis in Frankrijk zieliger gevonden worden dan mensen met een bijstandsuitkering. Zeker niet als dit -zoals nu, overigens niet onder maar wel gedeeltelijk dankzij de PvdA, het geval- uitmondt in het verlagen van de uitkeringen, resulterend in het gefrequenteerd worden (in het op ZES na rijkste land van de wereld) van voedselbanken hier.

Over het 'onfrisse' dat beide bewegingen delen: Ik neem aan dat je begrijpt wat ik bij onze Russische vrinden onder onfris versta. Bij de PvdA is dit bijvoorbeeld dertig jaar bezuinigingen op het onderwijs. Aangezien dit niet gebeurt om meer 'arbeiders' te kweken (wat nog een min-of-meer legitieme reden zou zijn voor een 'arbeiderspartij'), beschouw ik dit als onfris omdat je de 'zwakkeren' die je zegt te beschermen in feite verder verzwakt. Voor dezelfde bezuinigingen op de gezondheidszorg geldt -wederom- hetzelfde.

Ook de wet-Cohen (van toen onze burgervader nog minister van Justitie was) beschouw ik als een typisch voorbeeld van 'onfris': Het weren van zoveel mogelijk asielzoekers met als achterliggende gedachte dat deze mensen waarschijnlijk grotendeels 'economisch vluchteling' zijn. Nog afgezien van de vraag of (bijna) doodgaan van de honger niet gewoon een legitieme reden is om je land te ontvluchten EN van de vraag of het zo makkelijk is als deze premisse lijkt te veronderstellen om je moederland in te ruilen voor een land als Nederland: Er worden vrij absurde, geenzins met de mondiale realiteit overeenstemmende eisen gesteld aan mensen om aan te tonen dat zij (geen economisch maar) 'politiek vluchteling' zijn. Als jij een land ontvlucht omdat je wordt doodgeschoten/gemarteld/opgesloten wanneer je je mening uit (een mening die in veel gevallen aardig overeenkomt met wat bijv. de PvdA in Nederland vindt), dan is de kans dat genoemde vluchteling van zijn regering een brief meekrijgt met de tekst 'Best Nederland, dhr. Vafaee komt naar u toe omdat wij hem anders doodschieten. Met vriendelijke groeten, Iran' natuurlijk niet erg groot. Dat minister Verdonk de wet-Cohen nog iets onfrisser uitvoert dan hij bedoeld is, is waarom zij zo onder vuur ligt momenteel. Hoewel dit onder vuur liggen terecht is, is het de PvdA een 'socialistisch' gezicht opplakken naar aanleiding van haar huidige protesten tegen hoe Verdonk het kindje van Cohen opvoedt dat natuurlijk niet.

Een laatste voorbeeld van 'onfrisheid': De soldaten die wij uitzenden naar Afghanistan. De PvdA heeft haar positief oordeel over deze uitzending gebaseerd op de 'commissie van deskundigen' die door de regering is samengesteld. Aangezien de regering groot voorstander van de uitzending is, zijn de meeste daadwerkelijke Afghanistan-deskundigen uit deze commissie geweerd. De PvdA wist dit, zoals alle partijen, maar heeft hierin, i.t.t. de daadwerkelijk 'linkse' partijen, geen aanleiding gezien om zich beter te informeren.

Helaas is de kans dat 'onze' aanwezigheid in Afghanistan uitmondt in Sebrenica-II niet denkbeeldig. In elk geval is het uitzenden van Nederlanders naar Afghanistan een van de (weinige) dingen die je als land kunt doen om moslim-terroristische aanslagen hier WAARSCHIJNLIJKER te maken, i.p.v. onwaarschijnlijker. Moslims die in Afghanistan een redelijk goed leven hebben door aan onze vraag naar heroine te voldoen (en sinds de Amerikaanse inval wordt er meer opium dan ooit geproduceerd daar) zullen opzich niet de neiging hebben hier een bijstandsuitkering te komen aanvragen onderwijl plannen makend voor een aanslag op de kaasmarkt...

De PvdA ondertussen verwijt de zittende regering een 'angst-campagne' aangaande de (inderdaad ook niet frisse) 'anti-terrorisme maatregelen' die in Nederland genomen zijn en worden.

Samengevat is de PvdA er, net als de VVD en het (huidige) CDA, voor de sterkeren en tegen de zwakkeren, alleen weet zij vanwege haar 'rode' verleden en top-marketeer Bos te verkopen als vertegenwoordiger van de zwakkeren.
Het aanvallen van als rechts bekend staande partijen op basis van een slechts iets meer rigide beleid dan onder de PvdA zelf gevoerd werd is natuurlijk een zwaktebod.

Mijn 'Wijzer' alternatief: Ik denk dat dit afhangt van wat je zelf belangrijk vindt. Voor mijzelf sprekend zie ik graag een daadwerkelijk 'Linkse' partij en wil ik als ik de stad uitfiets (wat ik zodadelijk ga doen) niet alleen maar Vinex-wijken om me heen zien omdat het steeds schaarser wordende Groen me daarvoor te lief is.

V.

3/12/2006 12:18 p.m.  
Blogger Sauwelios zei...

Het is natuurlijk niet leuk als je je land uit moet vluchten om welke reden dan ook. Als het je dan überhaupt nog lukt om te vluchten, is het nog maar de vraag of je tot een ander land wordt toegelaten. Ik denk echter dat de criteria van bijvoorbeeld Nederland "the mark" missen. Het land waar asiel wordt aangevraagd zou zich niet moeten afvragen of de situatie in het land van herkomst inderdaad zo heikel is voor de asielzoeker dat het "onverantwoord" zou zijn (met het oog op de "universele rechten van de mens") om hem of haar terug te sturen, maar of het (land waar asiel wordt aangevraagd) hem of haar kan gebruiken. In dat geval moet zo iemand natuurlijk zo snel mogelijk inzetbaar worden gemaakt (en niet jaren in een tentenkamp worden ondergebracht). Anders moet hij zijn heil maar ergens anders zoeken.

3/12/2006 6:09 p.m.  

Een reactie posten

<< Home